luni, 27 iulie 2009

Consuetudo quasi altera natura (est) (Cicero) - Obiceiul este a doua natură

A trecut si festivalul de arta medievala de la Sighisoara, o serbare campeneasca la poalele cetatii cu mici, bere, hamsii, porumb fiert, . . . . . . . . . . . . . si mult fum de la gratarele incinse si mirosuri de iti venea sa fugi mai repede decat sa te imbie sa mananci ceva. Nu am mai participat de cativa ani in orasul meu natal la acest eveniment care in urma cu cativa ani generse un fenomen, stiu doar ca plecam din oras pentru ca nu suportam aglomeratia si nebunia creata, orasul se umplea cu o saptamana inainte de drogati si distrusi care dormeau pe iarba, isi faceau nevoile dupa coltul cladirilor si isi injectau votca in vene sa fie fericiti tot timpul iar inca cel putin o saptamana dupa festival mai cerseau bani de tren prin cetate, care oricum ii beau pana sa plece.
De astfel de specimene am scapat, merg acum la Peninsula la Tg Mures care e in aceleasi zile, am citit un program in presa, pentru ca nu era public prin Sighisoara pe nicaieri si parea totul destul de interesant, aveam impresia ca va recapata farmecul primelor editii care intradevar meritau vazute, dar . . . dar . . . dar . . .
Cateva lucruri bune: sa taxat urcarea in cetate si e bine asa pentru ca trebuie sa faca orasul bani din asta, nu mai sunt concerte cu trupe la moda care vin cu CD-ul si aduna toti distrusii, fara terase cu bere si mici in cetate ceea ce e un lucru demn de laudat, si inca cateva care nu imi amintesc acum dar nu cred ca erau foarte importante.
Si totusi ceva nu se schimba niciodata, dezorganizare totala, nimeni nu stia programul sau daca exista asa ceva, oricum nu se respecta dar macar puteai sa te mai orientezi putin. In piata cetatii era un balci cu multe chinezarii si alte chestii ridicole, putine lucruri ineresante de cumparat si era o imbulzeala de nu puteai vedea oricum nimic, cei norocosi care nu au facut entorse de la gropiile si santierul existent se imbulzeau pe aceleasi stradute principale iar restul erau pustii de parca era o zi normala fara turisti.
Am ramas cu acelasi gust amar, nu de la hamsii sau alte "bunatati" la care se inghsuiau unii, ci doar ca acest mult asteptat si alta data mediatizat eveniment incepe sa se stinga, sarbatoarea campeneasca din piata sigma o poti gasi la zilele oricarui oras de provincie sau festival al berii ori ce sa mai inventat intre timp. Farmecul acela medieval a disparut total si pare totul mult prea fortat si tras de par, nu stiu daca il va mai recapata si poate o sa mai stau acasa de festival peste vreo 5 ani daca se va mai tine. Dar e linia pe care am ales-o singuri si asa se va alege praful din tot precum umplea carnurile expuse pe gratare vineri si sambata cand batea vantul si parca eram in desert si era praf si fum peste tot, a si mai erau acele cladiri in constructie care inconjoara piata sigma, doar daca priveai spre cetate aveai ce vedea, daca intorceai privirea parca iti venea sa fugi cat vezi cu ochii.
Dar asta e, avem ceea ce am creat si ceea ce meritam.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu