miercuri, 29 iulie 2009

Potius mori quam foedari - Mai bine moartea decât dezonoarea

Onoarea,
un cuvant care nu face parte din vocabularul multora contemporani noua, da sa ii mai inteleaga si sensul sau sa poata fi adaugat la lista principiilor de viata. De fapt ce sa mai spunem de principii "care va sa zica ca nu exista" in vremea noastra oglindita parca in opera lui nenea Iancu care spera ca ne va ilustra era in care traia el si nici macar nu cred ca spera ca personajele sa fie vii si in secolul XXI.
Poate e criza de vina, sau caldura, sau politica, sau traiul din romania, sau sau sau sau sunt multe variante dar nici una viabla deoarece traim in lumea pe care ne-am creat-o singuri si tot noi nu vrem sa o schimbam si astfel zilnic vezi sau intalnesti sau citesti despre persoane tot mai dezorientate care efectiv si-au pierdut busola si nu mai stiu ce sa faca sa-si regaseasca drumul dar nici macar atunci la disperare nu incerca sa vada daca au ales intradevar un drum sau bantuie haotic pe campuri pustii fara o tinta precisa.
Si daca tot am inceput cu onoarea care e o calitate a caracterelor puternice si a celor care isi respecta principiile nu ma mira ca e pe cale de disparitie si nimeni nu e dispus sa moara pentru ca ia fost manjita. Oricum pentru mine o persoana dezonorata e ca si cum nu mai exista, pentru mine a murit si reprezinta doar un personaj care supravietuieste si atat.
Iar cel mai bun sfat pentru cei care au onoare e "puneti-va mintea la contributie" inainte sa fie prea tarziu.

6 comentarii:

 1. Sper ca postul tau nu face referire la tine si nu te simti dezonorat, cu atat mai putin sa mori pentru asemnea cauze. Si nu uita "Ce-ai omorat, omorat ramne !"

  RăspundețiȘtergere
 2. Am publicat una din miile de idei care imi bantuie mintea in fiecare minut, sunt referiri la ceva general nu la o situatie anume, iar in ce priveste moartea e ceva figurativ, trebuia inteles din text, ma rog poate data viitoare te si semnezi ca sa stiu cine esti si ce vrei sa spui, iar la citatul tau tin sa precizez ca e mai viabil asa "ce a murit, mort ramane pt totdeuna".

  RăspundețiȘtergere
 3. dar tu vorbesti de parca ai fi un sfant, despre onoare se vorbeste foarte usor dar in realitate asta este o calitate foarte importanta si se pare ca unii nu o au.......tu crezi ca o ai?? gandeste-te la tine ce fel de om esti si pe urma vorbeste tu despre viata onoare valori morale moralitate si viata si ca o persoana fara onoare e moarta....atunci te intreb tu traiesti???????

  RăspundețiȘtergere
 4. Un alt coment anonim, ca si primul de la acest post, prima persoana cred ca stiu cine a scris, acum nici macar nu am habar dar din felul in care mi se adreseaza cred ca ma cunoaste, sau cel putin asa crede.
  Nu trebuie sa fi un sfant pentru a fi o persoana onorabila, cum de altfel nu trebuie sa mergi la biserica pentru a fi credincios. Iar in ce priveste posibilitatea de a vorbi despre viata, onoare, valori morale si moralitate, aveam impresia ca am luptat in decembrie `89 pentru libertatea noastra si avem acest drept de a ne exprima liber parerile. Daca ai ceva pe suflet spune fara sa-ti reprimi acest imbold si mai mult decat atat nu iti mai ascunde identitatea, este intradevar o lume virtuala aici dar e facuta de persoane iar unele mai au si personalitate.
  Onoarea nu e o calitate care ti-o poti atribuii singur, este ceva ce trebuie castigat in timp si poti pierde intr-o secunda depinde doar de tine, iar in ce priveste parerea celor din jur despre tine, afla ca si cele mai oneroase persoane au si contestatari asa ca . . . . . . . . . . . . . poate intr-un alt post.
  M-am uitat in oglinda si mi-am pus intrebarile adresate de tine si pot sa-ti raspund foarte scurt "Da traiesc"!

  RăspundețiȘtergere
 5. Imi place foarte mult cum scrii..si videoclipul ma facut sa il traiesc intens..pentru ca este asemanator a ce traiesc azi..cand vorbim de onoare, vorbim de incredere, adevar..toate acestea mi-au fost calcate..

  RăspundețiȘtergere
 6. Iti multumesc pentru aprecieri, iar in ce priveste restul toti avem perioade mai dificile dar trebuie sa trecem peste si soarele va rasari cu siguranta si pe strada ta, Justitia nihil expetit praemii (Cicero) - Dreptatea nu asteapta rasplata.

  RăspundețiȘtergere