marți, 29 septembrie 2009

Divide et impera - Dezbina si stapaneste

Indiferen ca esti interesat sau nu in ultimele saptamani peste tot se dezbat aceleasi povesti vanatoresti ale "politichiei de lemn" marca inregistrata romaneasca.
Nu ma intereseaza deloc cine si ce politician ne mai minte si cel putin sa o faca frumos, cine si ce mai abereaza, dar indiferent de sursa de informare peste tot dai, inevitabil, de cel putin cateva stiri politice. Am ramas perplex vazand stiri despre politica in editiile on-line ale publicatiilor de sport spre exemplu, de ce sa ne informeze pe noi ca echipa feminina de handbal a romaniei a castigat cupa mondiala pentru ca e un turneu mai mult amical, pregatitor pentru campionatul mondial unde suntem deja calificati dar e mai important ca arbitrii din fotbalul nostru au gresit si nu mai stiu cine cu cine sa certat, un alt personaj de care iar aud pentru prima data, si cu asta sunt mii de stiri.
De fapt imi dau seama cat de mult se aseamana fotbalul cu politica, nu degeaba spunea mai acum cativa ani cineva ca aproape "toti romanii se pricep la fotbal si la politica", deci sa punctam cateva asemanari:
- la abmbele protagonistii se cearta nonstop,
- zilnic mai apare cel putin un scandal,
- personajele implicate in ambele fenomene sunt aceleasi, conducatorii din fotbal sunt si politicieni,
- rezultatele lor se limiteaza la plaiurile mioritice,
- in egala masura au monopolizat presa,
- limbajul de mahala folosit,
- la sindrofii se distreaza pe manele,
. . . . . . . . . . . . . si asa in continuare pot enumera vreo cateva zile.
Ambele fenomene au aceesi strategie, bazata pe circ mediatic, pentru a castiga sustinatori, iar cand acestia sunt din categoria celor din filmuletul de mai jos nu este foarte greu. Pentru mine ideile exponentiilor din fotbal si politica sunt exprimate in acelasi limbaj, care are nevoie de subtitrare si oricum e plictisitor si aberant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu