miercuri, 16 septembrie 2009

Non omnia possumus omnes - Nimeni nu poate face orice

Toti avem talente, unii au reusit sa le descopere iar altii poate nu vor reusi sa le descopere niciodata, unii au reusit sa se afirme cu aceste talente iar altii vor muncii toata viata si vor ramane in anonimat, dar e imposibil sa incerci sa compari doua reusite din doua sporturi diametral opuse si sa consideri una mai buna decat alta, asta fara a mai lua in considerare si alte diferente majore care nu ma pot abtine sa nu le comentez.
Mai exact luni in presa sportiva din romania se facea comparatie intre golul (de altfel frumos) reusit de "Balanel Nicolitza" al nostru si reusita lui Federer in semifinala de la US Open. Nu contest talentul fotbalistului roman, desi nu ma prea pricep la fotbal, iar reusita sa este intradevar de exceptie dar totusi sa ne pastram picioarele pe pamant pentru ca si in alte campoinate, poate chiar in tarile bananiere, se pot vedea faze la fel de spectaculoase. Pot fi suspectat de lipsa de patriotism, sau de infatuare, dar nici macar in gluma nu putea scrie un gazetar adevarat asa ceva, chiar daca singur se intraba daca exagereaza si mai si intituleaza articolul "Executia suprema".
E trist ca nu mai avem rezultate majore la nici un sport, iar pe zi ce trece fotbalul si oamenii din fotbal fura si ultimele colturi ale publicatiilor unde mai erau trei randuri despre o campioana sau un campion, european sau mondial, la un alt sport. Fotbalul nu a reusit niciodata un rezultat mai mare decat o calificare la un turneu final, care sa sarbatorit de parca am castigat cel putin campionatul mondial, dar a monopolizat gazetele cu profil sportiv si programul multor posturi tv cu multe discutii in van si scandaluri (iar acum daca tot era o realizare sportiva trebuia sa fie ridicata la rang de arta).
La fel cum reusita lui Balanel nu se vede in fiecare zi dar au mai fost, la fel si reusita lui Federer daca era pe vremea lui Ilie Nastase nu reprezenta decat un schimb spectaculos de mingi cu o finalizare marca inregistrata Ilie Nastase. Dar cum poti sa compari un lider mondial ATP, cu 11 titluri de Grand Slam ca Feederer, cu un Balalnel pierdut in campionatul romanesc care colcaie de spagari si mojici care efectiv nu fac sport ci mint sportul si totodata spectatorii, nici macar nu au oglinda sa vada multi dintre ei ce burti de bucatari au si ce aspect de pigmei subnutriti.
O sa postez reusita lui Federer si din respect pentru sport nu o sa fac la fel cu asa zisa "reusita" a fotbalistului pentru ca nu se pot compara in vecii vecilor, amin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu