sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Basm

A fost o data ca niciodata, ca de n-ar fi, nu s-ar mai povesti, pe cand facea plopsorul pere si rachita micsunele.
A fost o data un copil care credea in povestile cu Printi si Printese, cu Regi sau Inparati si Regine sau Imparatese, cu Fat Frumos pe un cal alb si Ileana Cosanzeana, cu imparatii si castele, cu Zmei si Balauri cu sapte capete, cu Vrajitoarea cea rea si Baba Cloanta, cu ............. In toate basmele era un singur invingator, intotdeuna, binele invingea raul si-l starpea astfel incat cu totii intr-un final traiau fericiti pana la adanci batraneti.
Ca in orice basm copilul creste, nu intr-un an cati altii in sapte dar creste, descoperind ca in propriul basm personajele sunt mult mai multe, aproape toate sunt dublate, triplate sau de mii de ori mai multe. Basmul e mult mai complicat iar desfasurarea evenimentelor e mult mai rapida. De fapt incepe sa constientizeze ca s-au adunat toate personajele si intamplarile din basme, iar asta e in aparenta mai bine pentru ca face basmul mai dinamic si mai interesant, actiuniile se desfasoara mai multe in acelasi timp. Traiaste basmul la intensitate maxima si incearca sa se implice activ in desfasurarea actiunii, dar ... Pentru ca exista, din pacate, un dar cu litere de-o schioapa, personajele incep sa isi imprumute mastile unul altuia. Nu mai poti deosebi cine e Fat Frumos sau Zmeul, Imparatii si Regii au acum sapte capete, Ileana Cosanzeana a devent vrajitoare iar Cenusareasa a imprumutat chipul si infatisarea de Baba Cloanta si multe altele greu de imaginat. In concluzie e foarte greu sa mai deosebasti binele de rau si cine pentru ce cauza lupta.
Astfel sintagma "vor traii fericiti pana la adanci batraneti" se sterge tot mai tare pe zi ce trece iar finalul basmului in aces moment se joaca la pariuri, chiar daca cotele de castig sunt tinute secrete.
Intre timp si-a adus aminte ca cineva i-a trimis o scrisoare lui Fat Frumos si va invita sa o ascultati, pentru ca inca nu a incalacat pe o sea si povestea nu sa terminat.

16 comentarii:

 1. E clar ...nu mai exista Fat Frumos,scrisoarea a fost gasita undeva in padure...s-a facut recostituirea ei si s-a publicat.Daca ajungea la Fat-Frumos,sigur nu "auzeam" de aceasta scrisoare.

  RăspundețiȘtergere
 2. Mi-e dor de vremurile în care credeam în poveşti...

  RăspundețiȘtergere
 3. Făt Frumos... Hmm parcă îl zărisem la o terasă în vară. Stătea taman lângă Scufiţa Roşie. Sau mă înşel:)

  RăspundețiȘtergere
 4. @Catalina
  E pe undeva ascuns, poate apare intr-o zi si atunci trebuie sa-l recunosti pentru ca poate purta hainele zmeului ;).

  RăspundețiȘtergere
 5. @Mika
  Este o scrisoare deschisa deoarece Fat Frumos nu si-a lasat adresa de corespondenta ;).

  RăspundețiȘtergere
 6. @Marius Ola
  Posibil sa te fi inselat, sunt multi imbracati in Fat Frumos si cand nu e bal mascat, iar Scufitele au diferite culori mai mult sau mai putin stridente ;).

  RăspundețiȘtergere
 7. @Adrian. Sincer, nici Scufiţele nu-şi mai păstrează naturaleţea. Se lasă vopsite pe la tot felul de saloane de specialitate. Iar de cele mai multe ori Făt-Frumos se transformă în Lupul cel rău:)

  RăspundețiȘtergere
 8. @Lillee
  Nu stiu, poate acel Fat Frumos pe care il sti tu e, cine stie, se pare ca acum in aceste vremuri sunt mai multi si cu diferite indeleniciri.

  RăspundețiȘtergere
 9. @Marius Ola
  Am amintit eu ceva de dedublarea personajelor, se pare ca se observa si prin alte parti nu era doar senzatia mea ;).

  RăspundețiȘtergere
 10. E varianta de Dorobanti a lui Fat Frumos...

  RăspundețiȘtergere
 11. @Simion Cristian
  Nu stiu la care dintre ei te referi, cel pe care il cautam eu nu are adresa fixa, bantuie prin castele vechi, dar nu cred ca mai e prin Romanica pentru ca aici aproape toate sunt in paragina

  RăspundețiȘtergere
 12. Stiu eu unu la Bran proaspat retrocedat! ;)

  RăspundețiȘtergere
 13. @Simion Cristian
  L-am vazut de cateva ori, dar e prea comercial pentru gustul lui Fat Frumos si prea multa lume se perinda pe acolo, lui ii place intimitatea cred eu de se tot ascunde.

  RăspundețiȘtergere