miercuri, 27 ianuarie 2010

Provocarea conspirationista .......

primita de la Dan Patrascu iar articolul sau care a provocat intense dezbateri Mirajul teoriilor conspirationiste va recomand sa-l lecturati si eventual comentati.
Nu doresc sa par ezoteric si tocmai de aceea o sa incerc sa dau o alta conotatie teoriilor conspirationiste. Le intalnim la tot pasul, dezbatute de persoane mai mult sau mai putin pregatite si care sunt sustinute cu vehementa invers proportionala cu gradul de informare. Precum spun si altii, tot ce ne este necunoscut si nu depunem eforturi de a afla, din surse documentate, adevarul sau idei despre realitate, ne face sa intrezarim o teorie a conspiratiei. Cu cat este mai necunoscut subiectul si cospiratia este mai mare si cu implicatii grave, duse la extrem de imaginatia bogata a celui care le emite sau propaga.
Este, poate o sa radeti, ca si in arta: opera unui artist este inteleasa mai bine de cunoscatori ... iar pentru cei neinitiati se gesesc sute de critici care sa emita teori, despre ce isi inchipuie ei ca a gandit artistul in momentul realizarii operei si o gramada de semnificatii, care sunt preluate si mediatizate pentru popor. Lumea a evoluat, sursele de informare s-au multiplicat exponential iar azi fiecare isi ia informatiile de unde crede el ca sunt mai bune si normal difera de la persoana la persoana iar conspiratiile sunt la orice colt de strada si dezbatute in aproape orice discutie.
Principalii conspirationisti, in viziunea celor mai multor comentatori sau emitenti de teori, sunt organizatiile masonice. Nu ma apuc sa fac o istorie a masoneriei, cine nu stie poate citi din sutele de carti scoase pe tema asta. Ceea ce consider eu mai ingrijorator este ca o parte din aceste organizatii, care se spune ca sunt secrete, mai nou in Romania apar pe la TV si in presa, nici masonerie veritabila nu mai avem, de fapt ce sa mai spunem daca lojile de la noi nu sunt recunoscute pe plan international, e ca in politica noastra facuta dupa ureche. Dar sa nu credeti ca nu sunt conspiratii, ele exista si fac pui in fiecare minut.
Alti conspirationisti, dar in viziunea a mai putini comentatori, sunt clerul. De fapt isusi conceptul ecumenic este banuit de conspiratie si combatut de o anumita parte a bisericii, asa ca ce sa mai inteleaga poporul adept al unui crez propovaduit de o parte sau alta. Implicatiile si interesele duc la cultivarea unei viziuni de conspiratie propagate din interiorul clerului asa ca e normal sa se inteleaga asta.
Teorii conspirationiste sunt emise pe seama tuturor organizartiilor, asociatiilor, adunariilor a caror usi sunt mai mult sau mai putin inchise si automat devin "suspecte".
Personal consider ca aceste teorii sunt nascute din frica de necunoscut si folosite ca o arma psihologica de autoconsolare, nebanuind ca o simpla informare corecta si incercarea de a intelege substratul duce la o lamurire a unor subiecte care apoi nu vor mai ingreuna psihicul. E foarte usor sa judeci sau sa emiti teori si intradevar dificil sa cauti surse de informare veridice pentru a-ti face o parere documentata.
Provocarea merge mai departe la : .......
Lista e deschisa, cine doreste poate sa preia, ma anunta si o sa-l trec in lista, nu vreau sa oblig pe nimeni.

32 de comentarii:

 1. Unde sa mai mearga, ca ai epuizat cam toate explicatiile?
  Cred ca exista conspiratii, dar nu acelea pe care credem noi ca le-am dibuit. Exista si-si vad linistite de treaba lor, pentru ca au avut grija sa ne puna pe destule piste false ca sa avem de lucru. Dintotdeauna oamenii s-au agregat pe citeriul interesului comun, iar cand au mai avut si putere economica, au incercat sa influenteze mersul istoriei astfel in cat sa le iasa lor cartile.

  RăspundețiȘtergere
 2. Acolo unde exista un interes , exista si o lupta nevazuta ce se duce pt satisfacerea acelui interes. :D

  RăspundețiȘtergere
 3. Danette si silavaracald au perfecta dreptate !
  '' interes ''
  salurari all !

  RăspundețiȘtergere
 4. MUltumesc pentru preluarea provocarii, foarte interesant articolul. Cel mai mult mi-a placut momentul cand ai spus "ele sunt sustinute cu o vehementa invers proportionala cu gradul de informare". Ai perfecta dreptate.

  P.S. In seara asta o sa-mi ridic si premiul.

  RăspundețiȘtergere
 5. Reteta diverselor teorii = un colaj de fapte reale, unele verosimile,altele fara sustinere, potrivite cumva intr-o expunere adaptata cerintelor auditoriului.

  ***

  Aveam un coleg care nu citise Sfanta Biblie, nu stia nimic despre istoria Frantei sau a Ordinelor Cavaleresti, dar codul lui da vinci i se parea o carte cat se poate de reala.
  Genul asta (remember corut) se adreseaza unui anumit public...

  RăspundețiȘtergere
 6. De multe ori mă gândesc că o conspiraţie poate fi conspiratorie, mai ales când o desconspir. M-am gândit că, de multe ori cauzalitatea a ceea cegândesc e alcoolul şi schizofrenia ce implică alcoolismul, implicit cospiraţionismul, dar având în vedere că am anumite teze şi când sunt în abstineţă, mi-am dat seama tot conspiraţional că cel mai bine este să conspir împotriva conspiraţilor mele. De aici şi nopţile puţine de somn pe care le mai am. Uh, sunt prea obosit. Aşa că, voi conspira mâine mai temeinic anticonspirativ cconspiraţionist:)

  RăspundețiȘtergere
 7. Există conspiraţii de când lumea. Una e să fii conştient de asta, să înţelegi că aşa merg rotiţele lumii şi alta e să vezi conspiraţii la tot pasul. Din punctul ăsta de vedere, poporul român are o problemă, prea se crede victima conspiraţiilor altora, când de fapt nu e decât supus propriilor maşinaţiuni conspiraţioniste exagerate. Dar, conspiraţia e un bun prilej de a te sustrage responsabilităţii personale...

  RăspundețiȘtergere
 8. Conspirrare... humanum est! ;)

  RăspundețiȘtergere
 9. Prea multe conspiraţii...

  RăspundețiȘtergere
 10. ptr. Romania sunt interese f. mari... trebuie sa va mai informati.....

  RăspundețiȘtergere
 11. Buna seara, Adrian.
  Voiam sa te anunt ca mi-a facut o deosebita placere sa te nominalizez la una dintre categoriile concursului blogosferic al acestui inceput de an.
  Numai bine iti doresc si sper sa te numeri printre castigatori.

  http://iaundex.blogspot.com/2010/01/oscar-blogosferic.html

  RăspundețiȘtergere
 12. Bestial articolu'
  Teoria conspirationista e... ceva inepuziabil... nici nu are sens sa intrii in amanunte... ca poti sa scoti o teorie conspirationala din orice... si dintr-un simplu Salut :)
  De ce a aparut?... pai cred ca totul a plecat de la Gandesc... si aici intervine "eu-l"

  RăspundețiȘtergere
 13. Traim intr-o conspiratie

  RăspundețiȘtergere
 14. Sincer, cuvantul conspiratie nu mi se pare potrivit.
  Este o conspiratie pentru oamenii slabi, care nu fac parte din organizatiile asa zis, secrete. In rest, ele sunt niste planuri care se pun in aplicare pentru a obtine niste rezultate. Faptul ca aceste rezultate afecteaza populatia, este partea a doua.
  De cand oamenii, exista personaje cu caracter puternic sau slab. Intrebarea este, daca accepti sau nu ce ti se pune pe tava. Daca acepti sa conspir cu ei, sau iti respecti libertatea. Intrebarea este cat de mult tii la libertatea ta? Multi vorbesc, putini asculta si actioneaza in consecinta.
  Vis-a-vis de masoni...hmm...Se stie doar ce vor ei sa stie. Cunosc pe cineva care face parte din loja. Chiar nu e un bullshit.
  Si alta intrebare? Oare nu conspiratiile in sine, sunt o conspiratie? Exemplul cel mai concret, tot tam tam-ul cu incalzirea globala. Terra a trecut de-a lungul timpului prin schimbari majore. Epoca de gheata a avut loc datorita poluarii? Sincer, nu cred. E o mare fabrica de bani, si asta.

  RăspundețiȘtergere
 15. @Melami (silavaracald)
  si tu acum, nu am epuizat tot pentru ca putem scrie zilnic fara intrerupere despre conspiratii :))))))))).
  Cu cartile ai dreptate, poate ne cheama si pe noi la un poker mic ;).

  RăspundețiȘtergere
 16. @Danette
  interesul poarta fesul, spui tu? Asa e, ce mai putem face, dar cand lupta se intrevede ce mai putem spune ;).

  RăspundețiȘtergere
 17. @Iosif
  bine ai venit si te mai astept in vizita pe la mine, o sa ma revansez si iti intorc vizita ;).
  Interesul e aproape totdeuna catalizatorul conspiratiilor sa inteleg, nu?
  La buna recitire si s`auzim de bine.

  RăspundețiȘtergere
 18. @Dan Patrascu
  eu iti multumesc pentru nominalizare, a fost o placere si sunt multumit ca iti place articolul.
  Acel pasaj mi-a placut si mie din tot ce mi-a iesit din putul gandirii :))))))))).

  RăspundețiȘtergere
 19. @Dan Brad
  am inteles, de fapt aranjam ceva sa arate asa cum vrem "noi", nu?
  Ne-am nascut cu acest drept maestre, de a alege, dar nu alegem totdeuna ceea ce e bun pentru noi ;).

  RăspundețiȘtergere
 20. @Marius Ola
  :))))))))))))))))))
  un comantariu marca inregistrata MARIUS OLA, felicitari, de fiecare data e o placere sa citesc comentariile tale si nu doar pe blogul meu ci si pe la prietenii comuni din blogosfera.
  Spor la conspiratii conspirative care vor conspira conspirational pentru si totodata impotriva anticonspirativitatii noastre ;).

  RăspundețiȘtergere
 21. @Ada Rus
  bine spus Ada, romanii sunt bolnavi de scenarita in toate, mai ales in conspiratii. Iar sa dam vina pe altceva e sport national, de ce sa incercam sa intelegem ceva cand ne putem lamenta la nesfarsit.

  RăspundețiȘtergere
 22. @Melami (silavaracald)
  dreptate ai :)))))))))

  RăspundețiȘtergere
 23. @Geotax
  eu cred ca sunt prea putine cele adevarate si mult prea multe inchipuite ;).

  RăspundețiȘtergere
 24. @Anti ignorantul
  in primul rand bine ai venit si la buna recitire, iar in ce priveste informarea, incercam si noi sa facem cat putem. De fapt stim si noi ca interesul poarta fesul dar nici chiar cei mai cu mot nu suntem noi rmanasii ;).
  Te mai astept si sa ne citim si comentam cu placere.

  RăspundețiȘtergere
 25. @Terra
  iti multumesc din suflet pentru nominalizare desi nu stiu daca ma ridic la nivelul la care m-ai propus tu. Sunt onorat si in acelasi timp imi pare deosebit de rau ca nu am ajuns sa fac si eu nominalizarile pentru ca am lipsit cateva zile iar propunerile nu se mai accepta, dar promit ca ma voi revansa pentru acesta nominalizare atat fata de tine cat si de prietenul nostru Marius Ola care m-a nominalizat si el dar la o alta sectiune.
  Mii de multumiri si s`auzim doar de bine.

  RăspundețiȘtergere
 26. @Andree
  nu ar exista conspiratii fara interese si invers tot la fel ;).

  RăspundețiȘtergere
 27. @Dan Ciulea
  multumesc mult pentru apreciere Dane, daci "salut" si hai sa incepem o conspiratie blogosferica aducatoare de orice :))))).
  S`auzim de bine si la mai multe conspiratii ;).

  RăspundețiȘtergere
 28. @Alexandru Marin
  traim in mai multe conspiratii maestre :))).

  RăspundețiȘtergere
 29. @Lili
  eu am folosit termenul "conspiratie" pentru ca e potrivit, consider eu, prin prisma celor care vad asa ceva la tot pasul. Teoria ta cu cei slabi si cei puternici este putin subiectiva, da-mi voie sa-ti spun, daca nu fac parte din asemenea organizatii nu insemana ca sunt slab, si nici atat daca nu ma inrolez la a le duce la bun sfarsit palnurile.
  Discutia despre masonerie poate o sa fie subiectul unui post ulterior sau poate ramane tabu pentru ca parerile sunt impartite si as crea poate o polemica mult mai mare decat cea cu tiganii din postul de acum doua saptamani, sau cine stie poate ma risc :)))).
  Sunt prea multe manipulari si interese carora le dam crezare sau le discutam si nu merita cred eu, iar conspiratiile cum spui si tu sunt pentru cei care vor sa le ia in seama ;).

  RăspundețiȘtergere
 30. Eram sigura ca o sa te legi de slab-puternic.
  Nu am spus ca noi suntem oameni slabi. Ci la faptul ca nu avem putere de...decizie la un nivel atat de inalt.

  RăspundețiȘtergere
 31. Conspiraţii sunt şi vor fi. Problema este cât de reale sunt. Iar realitatea lor este invers proporţională cu gradul de cultură. Din păcate, suntem o ţară obsedată de conspiraţii...

  RăspundețiȘtergere